Google Chat

đŸ¤“ hier ga je blij van worden đŸ¤“

Google Chat is de beste app voor samenwerken die ik ooit gezien heb!

Met Chat richt Google zich op de gebruikers die wat willen bereiken met zijn of haar contacten. Het zal dan ook voornamelijk professionals aantrekken of personen die in een groepsverband samenwerken in een bestuur, commissie, project, op school of in een bedrijf of stichting. De app richt zich op samenwerking en minder op het simpelweg doorsturen van grappige content.

Ik heb inmiddels 'vroege toegang' gekregen en ik kan je vertellen dat ik enthousiast ben.

Lees hieronder hoe je Google Chat nu aanzet in jouw Gmail instellingen.

In grote lijnen is de app opgebouwd uit 3 onderdelen die worden weergegeven in de linker kolom:

 • Chatten

 • Ruimten

 • Vergaderen

Chatten

In grote lijnen heb je hier dezelfde opties als je in Hangouts had. Nieuwe functies:

 • doorsturen van berichten naar je inbox van Gmail

 • reageren met emoji's aan elk bericht

 • vanuit de ingavebalk snel bestanden uploaden, uit de Drive selecteren of een videovergadering toevoegen.

 • op je telefoon (voorbeeld in dark-mode) zit daar de optie bij om meteen met gesprekspartner een afspraak in de agenda in te plannen.

Voor Google Workspace gebruikers zitten en een aantal bijzondere functies in, o.a.:

 • Bots instellen om taken te automatiseren of meldingen te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld meldingen ontvangen in Google Chats over alle wijzigingen in Google Drive (wie heeft iets nieuws met jou gedeeld etc.). Een functie die je als gewone gebruiker in je Drive onder het knopje 'i' vindt via 'Activiteit'.

Ruimten

Voor het begrip is het handig even stil te staan bij het begrip 'ruimte' versus 'groep'. Daar waar een groep een min of meer vaste verzameling personen voorstelt stelt een ruimte een min of meer vaste plek voor. Het idee is dat in de praktijk het minder organisatie vergt om met verschillende personen in een ruimte af te spreken om met elkaar iets te gaan doen. Een groep heeft vaak onderlinge afspraken en verstandhoudingen die een drempel opwerpen om personen te weren of nieuw op te nemen.

Een ruimte kent die beperkingen van groepsverhoudingen niet. Je kunt iedereen in een ruimte uitnodigen en meteen focussen op de aanleiding om die ruimte op te richten en samen iets te doen.

Het grote voordeel van een ruimte in de Google-verse is dat wanneer in die ruimte een document wordt gedeeld, iedereen in die ruimte automatisch toegangsrechten heeft. (Je hoeft dit dus niet vooraf in je Drive te regelen. Ik blijf het overigens wel handig vinden om toch in je Drive een speciale map te maken voor die ruimte, maar dat kan onwennigheid zijn).

Met het speciale knopje (2de van rechts) kun je meteen met de personen in een ruimte beginnen een document te maken. Gewoon waanzinnig handig!

Een andere handige functie in een ruimte is 'Taken toewijzen'. Je bent tenslotte niet voor niets bij elkaar en er moet nog wat gebeuren. Handig als je elkaar dan wat taken kunt toewijzen. Deze verschijnen dan vervolgens automatisch in je agenda. Ik kan me voorstellen dat bij verdere integratie met Google Meet dit ook tijdens het video-vergaderen voorhanden zal zijn.

Vergaderen

Onder deze titel zit de functie van Google Meet. Je kunt hier een nieuwe vergadering starten of deelnemen aan een vergadering waarvoor je bent uitgenodigd.

Ook Google Meet wordt nog verder ontwikkeld en behoort vanwege de integratie binnen mijn werkomgeving tot mijn favoriete vergader-applicatie.

Planning uitrol Google Chat

De meeste GMail gebruikers zien nog Hangouts in hun Gmail venster staan en Hangouts werkt ook nog zoals je gewend bent vanuit GMail, je Hangouts app op je telefoon of in https://hangouts.google.com/.

In 2021 vervangt Google Hangouts door Google Chat. Dit zal automatisch gaan en je raakt niets kwijt. Mocht je dus geĂ¯nteresseerd zijn in Chat, kun je gewoon Hangouts in gebruik gaan nemen. Het wordt vanzelf binnenkort omgezet in Google Chat.

Je kunt Hangouts en Google Chat nu nog allebei vinden in de Google Playstore en in de Apple App store. Omdat je in Google Chat nu nog geen nieuwe gesprekken kunt starten en nog geen groepen kunt aanmaken raad ik beginners aan nu te starten met Hangouts. Je krijgt vanzelf bericht zodra dit binnenkort wordt vervangen. Ik houd je op deze pagina op de hoogte.

Google Account

Check deze pagina voor het maken van een Google email adres (Gmail) Ă³f een Google account, voor alle Google apps behalve mail.

Zet Google Chat nu aan (Vroege toegang) via jouw Gmail instellingen

 • Ga in Gmail via het tandwiel naar de instellingen en bekijk 'Alle instellingen'.

 • Onder 'Chatten en vergaderen' vindt je Google Chat (vroege toegang).

 • Zet deze aan en sla onderaan de pagina de wijzigingen op.

Gmail wordt dan opnieuw geladen om de weergave te kunnen aanpassen. Vanaf nu heb je dan in je Gmail direct toegang tot de nieuwe Google Chat functies.