De Beurs

Actief op de beurs

Ik ben al ruim 20 jaar actief op de beurs. Vele lessen geleerd en mezelf goed leren kennen. Ruim 3000 volgers op Twitter volgen mijn investeringen. Hoewel ik praktisch elke dag de beurzen volg handel ik níet elke dag. Sterker nog, er zijn dagen, soms weken dat ik niet handel. Dan is mijn tijdlijn op Twitter dus stil. Ik ga er van uit dat mijn volgers dit waarderen.

Strategie - Filosofie - Tips - en andere beurswaarheden

2022

Een raar jaar met eerst een opleving en daarna een val naar beneden. Dit alles heeft mijns inziens te maken met een merkwaardige politieke toestand in de wereld die zijn invloed op de wereldwijde economie laat gelden.

Door de portefeuille gespreid te houden qua producten (opties, aandelen en etf's) en qua regio's en thema's houd ik het hoofd boven water maar een vertrouwd beeld op de toekomst heb ik vanwege de wereld-, Europese- en landelijke politiek niet.

2021

  • Biotech. Na jaren ontwikkelen van nieuwe strategieën op basis van recente kennis van het DNA, komen er nu platformen beschikbaar op grond waarvan nieuwe medicijnen ontwikkeld kunnen worden. Komende jaren zullen veel nieuwe medicijnen en behandelmethoden verschijnen. Volg mijn lijst Biotech op Twitter voor actuele berichten.

  • Waterstof. Het is mijn overtuiging dat Waterstof een betere weg is naar een schoner milieu. Volg mijn lijst Hydrogen op Twitter voor actuele berichten.

  • China is de fabriek van de wereld geworden. Dus als we Corona achter ons laten kan deze fabriek weer vol aan de bak. Om risico's te spreiden lijken ETF's China de beste keuze.

Groen wordt sowieso een item. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de koersontwikkeling van Signify. Op 8 september 2020 verscheen dit bericht: 'Verlichtingsbedrijf Signify claimt wereldwijde CO2-neutraliteit'. Toen stond de koers op € 29. Afgezien van de resultaten zullen vele portefeuille managers van groene portefeuilles nu niet meer om Signify heen kunnen. In januari 2021 stond het aandeel al een tientje hoger op € 39. Toch een leuk Nederlandse investering! Pas wel op met groene zaken; voor de fanfare uitlopen brengt grote risico's met zich mee en hoewel je je emotioneel gelukkig kunt voelen met groene beleggingen levert het niet zelden in financiële zin een teleurstelling op.

De Brexit is interessant in die zin dat ik benieuwd ben hoe in '21 de Britse pond zich zal ontwikkelen. Persoonlijk denk ik dat er voor de belegger zich kansen zullen voordoen in aandelen, staatsleningen en vastgoed in de UK.

In Europa ben ik op zoek naar achtergebleven multinationals die na de Corona crisis flink zullen herstellen en blijf ik weg bij bedrijven die juist minder voordeel zullen ondervinden (maaltijd-bezorgers).

Dit zijn vaak bedrijven die in 2021 weer dividend zullen gaan uitkeren of verhogen. Middels een ETF in Europese dividend fondsen profiteer je daar dus in mee.

Mijn aan- en verkopen kun je vinden op mijn Twitter.

Twitter

Producten

Ik handel voornamelijk in:

  • Aandelen

  • ETF's

  • Opties

  • Turbo's

Beleggingsfondsen heb ik zeker gedaan. Zie echter voor mij als particuliere belegger hier geen plek meer voor in mijn huidige strategie. De turbo's gebruik ik soms om een graantje mee te pikken als ik kansen zie die ik écht niet kan laten lopen. Dit is een product voor de kortere termijn en zeer risicovol. Pas er dus mee op.

Bronnen

Yahoo Finance is voor mij de grootste bron voor financiële informatie.

Een zeer handig dashboard is de IEX One Market Monitor.

Ik zou eindeloos veel URL's kunnen vermelden als bronnen voor financiële informatie. Gelukkig zijn de zoekmachines zo goed dat je bijna altijd snel vindt wat je zoekt. De kunst zit hem dus in de formulering van de vraag. Ik raad je aan je hierin te oefenen en misschien even hiernaar te kijken: https://www.google.com/advanced_search?

Een andere tip die ik je meteen meegeef is het instellen van Alerts. Handig als je bepaalde fondsen of bedrijven volgt. Stel hier je notificaties in en Google helpt je mee om jouw zaken in de gaten te houden.

Broker

Momenteel beleg ik via Saxobank, de club die Binck heeft overgenomen. Saxobank is in handen is van de Chinese autofabrikant Zhejiang Geely Holding Group (zie Wikipedia). Oftewel ik beleg via een Chinese Broker.

Probleem tegenwoordig is dat brokers niet opkomen voor hun klanten maar zonder bezwaar alle regels door overheden accepteren en daarmee hun klanten lastig vallen. Voor van alles moet je vragenlijsten invullen en wordt je onderzocht alsof iedereen een fraudeur of terrorist is. Dit maakt klant zijn minder leuk.