Zeilen
Een nieuw tijdperk
Op jonge leeftijd was ik vaak op de Kaag te vinden. Zeilend in een Schakeltje met een vriend of een vergrote BM, de 16kwadraat.
Ben op mijn 16de met 2 vrienden voor het eerst van de Kaag via de Randmeren naar Friesland gevaren. Slapen in de kuip met een dekzeiltje erover, koken op het gangboord, liggend aan de steigers in Sloten (lekkerste suikerbrood) of bij het theehuis op het pikmeer bij Grouw en zout lenen bij de buren. Hoe leuk was dat!
Toen mijn vader de BM verving door een Flying Tour gingen we van gaffel- naar torentuig. Dát was een welkome verandering! Zeker op de randmeren en dat kleine stukje IJsselmeer boven Muiden (Ome Ko...) om maar niet te spreken van het Keteldiep. Daar konden we dat buiswater missen als kiespijn!
Het leven loopt zoals het gaat en ik heb al jaren niet meer gevaren op een zeilboot. Hierdoor was ik de ontwikkelingen een beetje uit het oog verloren. Destijds ging ik nog wel eens naar de Hiswa om me te vergapen aan de mooie open wedstrijdboten zoals destijds de 470 of later de Yngling. De zeiljachten voor op zee waren dromen voor mij en bewonderenswaardig vanwege het vakmanschap waarmee wij in Nederland boten bouwen.
Een nieuw tijdperk
In 2020 stuitte ik op een bericht over de Vendée Globe. De Vendée Globe is de grootste zeilrace ter wereld, solo, non-stop en zonder assistentie. Ik wist niet wat ik zag. Vooral de foilers (boten met vleugels) waren zo anders dan alle principes van zeilen waarmee ik bekend was dat ik deze race nauwlettend ben gaan volgen.
Ik gebruik hiervoor een wind-app 'Windy', een goede app voor weer- en windvoorspellingen die live de posities van de zeilers weergeeft. Op de website van de Vendée Globe zijn de zeilers te volgen en bijna elke dag plaatsen de zeilers nieuwe filmpjes.
Ik had me nooit gerealiseerd wat een ongelofelijke prestatie deze mensen leveren; alleen op een zeilboot de wereld rond. Maar ik was ondersteboven van de techniek. En anders dan bij een formule-1 race, waar de coureur even de pits in kan rijden, moet de piloot op een Imoca-zeilboot alle problemen zelf oplossen, de mast in als de windregistratie het begeeft, zeilen repareren, buitenboord een stuk vleugel afzagen, ga zo maar door. Groot respect voor deze zeilers!
Zoekend naar bronnen en filmpjes op internet stuitte ik al snel op nog twee andere evenementen.
America's Cup
Een zeilwedstrijd met een lange historie. Sinds 1851 wordt deze zeilrace georganiseerd en is hiermee de oudste internationale sporttrofee. Grote zeilboten op vleugels die soms 35 knopen (ongeveer 65 km/uur) vliegen en helemaal zijn ontworpen om te vliegen!
Waanzinnig om te zien.
Jules Verne Trophy
De Jules Verne race gaat om het vestigen van een wereldrecord voor het zeilen rond de aarde. De regels van deze wedstrijd kun je hier nalezen. De boten zijn veelal trimarans die net als sommige Imoca's vliegen over het water. Spectaculair om te zien en als toeschouwer valt er ook veel te leren over de ontwikkelingen in de zeilsport.
Seawolves
Raak je door al deze ontwikkelingen in de zeilsport net zo geboeid als ik? Dan kan ik je SeawolvesTV van Florian Rooz aanraden. Hij post regelmatig (tijdens de races bijna elke dag) films op zijn TV Kanaal via website of Youtube kanaal te volgen. Behalve verslag van de belangrijkste races geeft Florian ook interessante toelichtingen op techniek en maakt Florian het volgen van een race inzichtelijk en spannend, zelfs voor een niet actieve zeiler!