Kajak

Kajakken? Hoezo?

In 2020 diende Corona zich aan en dit was voor ons de aanleiding ons te oriënteren op een nieuwe activiteit. Een activiteit, Corona-veilig, zo min mogelijk afhankelijk van anderen, liefst in de natuur en een beetje actief.

Het was Ella die met het idee kwam om te gaan kajakken. Ik ging daar vrij vlot in mee. In tegenstelling tot een kano, die je met een enkele peddel voortstuwt, beweeg je een kajak met een dubbele peddel. De draaiing die dit in de onderrug teweegbrengt is goed voor mijn onderrug, was mijn theorie. Dus heb ik me in de wereld van kajakken gestort op het internet en onderwijl hebben we hier en daar een kajak gehuurd. Mijn theorie over mijn onderrug werd tijdens onze eerste kajak tocht (door de grachten van Den Haag) bevestigd dus er was geen fysieke belemmering om de zoektocht naar een kajak voort te zetten.

Twee maal een Eenpersoons- of een Tweepersoons kajak?

We hebben een hond en die doen we geen groter plezier door deze zoveel mogelijk mee te nemen als we gaan wandelen of fietsen. Het was dus duidelijk dat deze ook mee zou gaan op ons kajak avontuur.

Omdat we vooral op een recreatieve manier actief willen genieten van natuur en we ons nu niet meteen rondjes zagen draaien (omslaan in een dichte kajak en op eigen kracht weer naar boven draaien) in de branding op zee konden we de zoektocht naar een eigen kajak al snel beperken tot een open kajak.

Uit allerlei YouTube-filmpjes en talloze websites maakte ik op dat als er in een tweepersoons kajak slechts één persoon peddelt, de boot helemaal niet zo heel veel langzamer gaat. Prettig dus als je tochtjes maakt en de een wil even de kaart lezen, een foto maken of gewoon even uitrusten.

De tochtjes met een huurkajak in de buurt van Akersloot, Schipluiden en Borculo bevestigde ons dat kajakken in een tweepersoons kajak, met de hond tussen ons in, wel wat voor ons was. Dus mijn zoektocht op internet naar kajakken kon voortgang vinden.

Bij gebrek aan een garage en het feit dat we kajakken willen combineren met kamperen en fietsen kwam ik snel op opvouwbaar of opblaasbaar. Gezien de ontwikkelingen in het opblaasbare segment viel de keuze snel op een opblaasbare 'dropstitch' variant. Dropstitch is een nieuwe technologie waarbij zich talloze draadjes binnenin de wanden bevinden. Die houden de wanden dicht bij elkaar terwijl tegelijkertijd er meer lucht (hogere druk) in de wanden en de vloer geblazen kan worden. Hierdoor wordt de boot harder en stijver waardoor deze de vaareigenschappen van een gewone kajak meer benadert dan een ouderwetse opblaasboot.

Uiteindelijk is het de Lago 2 van RTM geworden.

Op ons lijstje van geselecteerde kajaks stonden behalve de RTM LAGO 2 als laatste:

  • YAKKAIR BIC FULL HOGE DRUK 3 PERSONEN - ITIWIT

  • SEAEAGLE RAZORLITE 473rl

  • AQUAMARINE TOMAHAWK - AIR-K 440

Die laatste leek ons erg mooi maar misschien nét iets te klein.

RTM Lago 2

Dit is hem dan geworden: de RTM Lago 2. Gekocht bij Arjan Bloem in Wormerveer. Het geheel past in een grote zak die (voor korte afstand) zelfs op de rug te dragen is.

Inmiddels hebben we al heel wat tochtjes gemaakt en zijn we dit tevreden met deze nieuwe activiteit!