NFC aan? Pas op voor diefstal!

HTM neemt geld uit jaszak

Laatst reisde ik met de tram van de HTM van Voorburg naar het HMC in Den Haag.

  • Ik check in met mijn OV-pas

  • Bij het HMC check ik uit met mijn OV-pas

  • Ik wacht midden voor de deuren op het opengaan

  • Op dat moment hoor ik 'Ping' uit mijn jaszak

  • Huh?!?

  • Ik kijk later op mijn telefoon en wat blijkt

  • De HTM heeft mijn telefoon gevonden en zomaar een bedrag afgeboekt!!

Nu vind ik het vreselijk irritant dat tegenwoordig iedereen oeverloos op zijn telefoon zit te turen dus laat ik die van mij altijd opgeborgen. Het scherm was dan ook geblokkeerd.

Mijn NFC had ik wel aanstaan en in Google Pay heb ik een pinpas opgeslagen.

De apparatuur van de HTM is dus kennelijk zo sterk dat zij ver buiten de hiernaast genoemde 10 centimeter scannen of zij een telefoon kunnen vinden om daar geld af te boeken.

Uiteindelijk had ik dus dubbel betaald. Oftewel ik heb een keer betaald en een keer is het zonder mijn goedkeuring uit mijn jaszak gestolen.

Wat nu?

Bellen met OV 0900-0980 heeft geen zin want die verwijzen je door naar een ander nummer 0900-1433. Die nemen de telefoon gewoon niet op.

De bank gebeld met de vraag waarom ik die betaling niet terug kan laten storten. Dit kan niet omdat de bank er van uitgaat dat technologie onfeilbaar is....

Dat is dus niet zo. Wees gewaarschuwd en zet op een Android telefoon je NFC standaard uit en eventueel even aan indien je met je telefoon wil betalen. Op een iPhone adviseer ik geen betaalpassen in de betaalapp te zetten omdat je NFC niet uit kunt zetten.

Ik heb zelf geen smartwatch maar ik raad je aan daar ook geen NFC op te activeren!

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. Met NFC wissel je gegevens uit over een bereik van 10 centimeter. Althans, zo zou het moeten zijn, getuige verder op deze pagina kijkt de apparatuur in de tram van de HTM dus veel verder!

NFC is een chip die in veel smartphones zit. Op iPhones staat NFC altijd aan en kun je deze niet uitzetten. Pas daar dus mee op! Op Android kun je via de instellingen zelf NFC uitzetten.

Contactloos betalen met je smartphone doe je door je pinpas in een betaal-app van je bank te zetten of in bijvoorbeeld Google Pay. Je hoeft dan niet meer op zoek te gaan naar je pinpas maar kunt gewoon je telefoon bij het betaalapparaat houden om daarmee te betalen.

Diefstal voorkomen? ZET NFC uit op je mobiele telefoon! #OV-pas #OVpay #HTM

Twitter dit artikel

Vragen of opmerkingen?