Landgoed in de kaart gekeken

Privacy vs Public Domain

Dat bepaal ik toch zelf wel....

In uw huis heeft u het zelf voor het zeggen. U bepaalt zelf hoe u uw huis inricht, waar u de bank plaatst en waar u de TV ophangt. Hoewel de overheid steeds meer druk op huiseigenaren zal uitoefenen met betrekking tot isolatie en bijvoorbeeld zonnepanelen bent u nog steeds de baas in uw eigen huis. Ook de inrichting van uw tuin bepaalt u zelf, zolang u de buren daarmee niet hindert.

Maar hoe zit het nu als u behalve een tuin er omheen een landgoed bezit? U heeft dan al snel te maken met allerlei instanties die menen daar wat over te zeggen te hebben. Landgoedeigenaren zijn in de regel zuinig op hun landgoed en proberen door openstelling wandelaars en fietsers mee te laten genieten van de natuur en tegemoet te komen aan de wensen van natuurorganisaties.

Op de meeste, opengestelde, landgoederen staan wandel- en fietspaden duidelijk aangegeven en wordt afhankelijk van de flora en fauna gevraagd honden aangelijnd te houden. Deze regels staan meestal duidelijk aangegeven. De eigenaar zorgt ervoor dat bezoekers veilig van aangegeven paden gebruik kunnen maken.

Inrichting van een landgoed vergt jaren van planning, zorg en goed beheer. Het is nu eenmaal niet een kwestie van even met een bulldozer een pad aanleggen of verwijderen. Er wordt niet alleen rekening gehouden met gebruik door het publiek maar vooral, in eerste plaats, met de dieren, planten en bomen die in het gebied leven.

Ja, dat bepaalt, gelukkig, de landgoedeigenaar grotendeels zelf wel. Maar hoe zit het met het publiek? Mag een bezoeker zelf bepalen hoe deze zich gedraagt op een landgoed?

In de website 'Landgoed in de kaart gekeken' licht ik toe hoe een landgoedeigenaar mede kan bepalen hoe de digitale kaart van het landgoed wordt gebruikt en beheerd.

Ik dacht dat dat mocht...

Gelukkig gedragen de meeste natuurbezoekers zich respectvol, gooien ze niet zomaar afval in de natuur en houden ze zich aan de regels.

Toch zien steeds meer landgoedeigenaren dat hun landgoed gebruikt wordt op een manier die niet gewenst is. Zien zij wandelaars op plekken die daar niet voor bestemd zijn of crossen mountainbikers dwars door kwetsbare gebieden.

Veelal gebruiken deze bezoekers appjes op hun smartphone om routes te plannen. En als op dat appje een route wordt aangegeven (buiten de aangegeven wandel- of fietsroute) is de opvatting dat deze gebruikt mag worden snel gevestigd. 'Ik dacht dat dat mocht...".

Voorkomen beter dan handhaven

Voor veel landgoedeigenaren is het nog een raadsel hoe die appjes er bij komen om nieuwe wandel- of fietspaden te projecteren in hun landgoed.

Zij hebben hun handen vol aan handhaving of moeten overal nieuwe bordjes of barrières plaatsen om het publiek te bewegen van de daartoe ingerichte en onderhouden paden gebruik te maken.

Om inzicht te krijgen hoe dit kon gebeuren heb ik een toelichting gemaakt en in een aparte website gepubliceerd. Een landgoedeigenaar kan niet voorkomen dat paden ingetekend worden op OpenStreetMap, een kaart die door vele appjes als ondergrond wordt gebruikt. Maar hij kan er wel wat aan doen!

Twitter dit artikel

Vragen of opmerkingen?