Zelf website maken

Je kunt het, écht!

Google Sites: een verborgen parel

Om een website te maken dien je gebruik te maken van een programma voor het ontwerpen en plaatsen van inhoud op een website. Zo'n programma heet 'Content Management Systeem', afgekort 'CMS'.

Welk CMS?

Dit is sterk afhankelijk van jouw profiel; ben je een professionele ontwerper, bekend met programmeertalen of ben je in het geheel niet technisch maar wel creatief? Er zijn vele CMS systemen. Wordpress is een veelgebruikt CMS. Ook zie je veel online CMS-systemen die veel reclame maken met 'Gratis een website maken' zoals WIX, Squarespace, etcetera.

Wordpress

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat Wordpress een mooi systeem is maar wel ontzettend bewerkelijk en je er rekening mee moet houden dat je een hele Wordpress-wereld zult moeten leren/ontdekken voordat je er snel en vlot mee kunt werken. Vervolgens vraagt een Wordpress website veel onderhoud en aandacht. Om deze reden is dit CMS vooral geschikt voor professionele bureau's die dagelijks je website onderhouden, voor backups zorgen en professioneel SEO en Analyses uitvoeren. Je zult hiervoor bij een leverancier een Hosting abonnement moeten afnemen, zie deze pagina.

Gratis website

Een website is natuurlijk nooit gratis. Of je moet je eigen uren van geen waarde vinden... Bovendien kunnen die leveranciers ook niet leven van de wind en zul je snel voor functies die je in tweede instantie wilt gaan gebruiken moeten gaan betalen. Pas dus op met het starten met een van deze 'Gratis website maken' leveranciers.

Ik heb met verschillende systemen gewerkt: Wordpress, Joomla, WIX, Squarespace, GRAV. Deels omdat ik vooral geïnteresseerd was in de techniek. Nu ben ik op een punt waarop in de techniek vóór mij wil laten werken. Ik kies voor gemak en wil mij volledig concentreren op de inhoud van de website. Die website moet voldoen aan moderne eisen en goed worden weergegeven op verschillende schermen zonder dat ik aparte websites moet maken.

Google Sites

Ik maak de laatste jaren mijn websites met Google Sites (een applicatie binnen Google Drive) en sta elke keer weer verbaast hoe eenvoudig en snel je hiermee tot resultaten komt. Het is zeker niet het meest uitgebreide CMS, maar wel de makkelijkste en de snelste! Bovendien kunnen mijn klanten, meestal geen techneuten of programmeurs, vaak de website zelf bijhouden. Met Google Sites kun je een website maken voor bepaalde mensen toegankelijk of instellen dat deze openbaar is en door iedereen gevonden mag worden. Gebruikers van GSuite (for Non-Profits) kunnen instellen dat deze website uitsluitend door medewerkers bekeken mag worden. Kortom, Google Sites is een verborgen parel onder de Content Management Systemen. Probeer het een uurtje uit en waarschijnlijk is daarmee je keuze snel gemaakt.

Google Sites proberen

Om het je makkelijk te maken en je een beetje te helpen heb ik een paar filmpjes op YouTube gezet en hou ik een website (gemaakt met Google Sites) bij. Je vindt deze hier.

Succes met jouw website en laat me weten of het je lukt of stuur me een link naar jouw nieuwe Google Sites website.

Twitter dit artikel

Vragen of opmerkingen?