Eigen domein beheren

met Google Domains

Wat is een domein?

Om een website te publiceren heb je twee dingen nodig:

  1. Een domeinnaam

  2. Een plek om een website op te slaan

  1. Een domeinnaam

Een domeinnaam is een unieke naam op internet. Mijn domeinnaam is johnverschragen.nl. Meestal worden domeinnamen gebruikt voor websites. Maar je kunt ook een domeinnaam aanvragen voor een persoonlijk mailadres.


  • Gratis domeinnaam

Je kunt bij verschillende websitebouwers zonder kosten een gratis domeinnaam gebruiken. Zo kun je, wanneer je een Google account hebt, in Google Drive makkelijk een website maken met Google Sites en deze publiceren onder een zelf te kiezen naam welke onderdeel wordt van het domein https://sites.google.com/. Zie mijn website 'sites-demo-website'. Dit is een website met hulp en tips hoe je zelf een website maakt. Voor deze website maak ik gebruik van een gratis domeinnaam. Het volledige adres van deze website is daarom geworden: https://sites.google.com/view/sites-demo-website.


  • Betaalde (eigen) domeinnaam

Om verschillende redenen kan een geheel eigen naam voor jouw domein een betere keuze zijn. Stel ik wil de hierboven genoemde demo website een eigen domeinnaam geven; sites-demo-website.nl. Dan moet ik bij een domeinregistratie leverancier kijken of deze naam beschikbaar is en zo ja, deze reserveren door een abonnement te kopen. De registrerende partij zal het domein aanmaken en aanmelden. De prijzen en opties die domeinregistreerders leveren liggen niet vast. Een beetje rondkijken en vergelijken is aanbevolen.

2. Een plek om een website op te slaan

Een website is een verzameling van teksten, plaatjes en filmpjes die in een bepaalde navigatie structuur wordt gepubliceerd. De inhoud en het programma waarmee de website wordt aangemaakt staat ergens opgeslagen. De service voor deze opslag en het publiceren van jouw website heet 'Hosting' of 'Webhosting'.

Veel leveranciers bieden Domeinregistratie zowel als Hosting aan, soms in gecombineerde abonnementen. Het zijn wél twee afzonderlijke zaken, hou dat voor ogen.


  • Gratis hosting

Bij verschillende leveranciers kun je gebruik maken van gratis hosting. Let hierbij wel op. Voor niets gaat de zon op en waarom zou iemand u zonder tegenprestatie een dienst leveren? De opties en functies zijn meestal zeer beperkt en de dienst is meestal een lokkertje om meer, betaalde, diensten af te nemen. En dan is het vaak te laat voor een goede prijsvergelijking.


  • Betaalde hosting

Voor betaalde hosting zijn er legio leveranciers te vinden. Een van de meest betrouwbare en prettige leveranciers is Antagonist. Zij hebben een uitgebreid dienstenpakket, zijn transparant en hebben een zeer goede ondersteuning. Ben je serieus met je website? Neem dan een goede en betrouwbare leverancier, er komt best wel wat bij kijken en dan is het prettig als een leverancier je in je eigen taal goed en snel verder kan helpen.

Geen hosting bij Google - Wél een website bij Google!

Google biedt geen hosting services aan. Je kunt dus geen Wordpress website onderbrengen bij Google. Echter, je kunt in Google Drive wél een website maken. Zie deze pagina.

Domeinregistratie bij Google

Bij Google Domains kun je domeinen registreren. Er is een keur aan Top Level Domains (TLD's). Een topleveldomein of TLD is het meest rechtse gedeelte in een internetdomeinnaam. Bijvoorbeeld .nl of .com.

Tegenwoordig kun je ook .nl domeinnamen reserveren en daarom is Google Domains nu interessant geworden voor Nederlandse websites.

Diegene die het domein registreert moet wel een Google account hebben of het bedrijf gebruikt Google Workspace. Betaling kan tot op heden uitsluitend via een creditcard. Heb je een Visa, Mastercard of Diners kaart op de zaak of privé staan dan kun je jouw domein volledig in eigen beheer nemen via Google Domains.

Het Google account is van jou, de registratie staat dan op jouw naam en jijzelf beheert de instellingen.

Dat laatste zou een belemmering kunnen zijn. Als je geen zin hebt om je te verdiepen in de instellingen en mogelijkheden (wat ik me goed kan voorstellen), kun je iemand anders (bijvoorbeeld jouw websitebouwer), rechten geven om als medebeheerder op te treden. Deze medebeheerder kan dan de instellingen aanpassen (jouw website aan dit domein koppelen - emaildoorverwijzingen instellen - etc.) zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. Het enige dat je dan te doen hebt is beheren wie toegang heeft tot jouw domein. Betalingen voor jouw domein lopen via jouw eigen creditcard.

Voor een .nl domein betaal je € 8, per jaar en voor een .com domein € 12,- per jaar. Voor alle prijzen van andere top level domeinen verwijs ik je naar deze pagina.

Registratie op uw naam

Let op!

Vaak kiezen bedrijven of particulieren een websitebouwer en laten het aan deze partij over hoe en waar zij een domein registreren en met welk pakket zij een website bouwen. Niet elke partij registreert de domeinnaam op naam van de klant! Terwijl dit toch echt uw naam is en uw eigendom hoort te zijn.

Wilt u dit nakijken? Ga naar SIDN (voor .nl domeinen) en zoek uw eigen domein. Klik op 'toon mij de gegevens' en check wie de houder (eigenaar) is en wie de administratief en technisch tussenpersoon.