Hoe Groen ben jij eigenlijk op Internet?

Is al een wat ouder artikel. Als ik er toe kom zal ik dit in 2023 actualiseren.

Wat gebeurd er als je vanaf je telefoon een foto verstuurt via email of een sociale app als bijvoorbeeld WhatsApp:

  • Een foto is al gauw tussen de 2 en de 5Mb.

  • Transport van Data over internet kost energie, dus CO2 (zie hieronder).

  • De foto belandt in de inkomende postmap van de ontvanger

  • Indien via sociale app verzonden belandt de foto in het geheugen van de mobiele telefoon van de ontvanger.


Helaas blijft het vaak niet bij één foto maar worden er soms tientallen foto's tegelijk verzonden. Zo behoor je niet alleen tot de grotere vervuilers, je zadelt de ontvanger ook op met een probleem; deze moet na het bekijken, jouw foto's gaan opruimen van zijn computer of telefoon. En als de ontvanger automatische synchronisatie aan heeft staan met een cloud-toepassing, zijn al die ontvangen foto's van jou ook in die omgeving opgeslagen (ze worden nóg een keer via internet verzonden) en moeten ze daar óók verwijderd worden. Hoe leuk jouw intentie ook was toen je de foto's verzond, het wordt langzaamaan toch irritant.

Jouw privacy is er ook bij gebaat dat je je foto's nooit meer verzend. Ontvangers die de foto ontvangen, ontvangen eigenlijk een duplicaat. Dit duplicaat kan weer verzonden worden aan derden, enzovoort. Je hebt dan totaal geen idee meer waar jouw foto's uiteindelijk belanden.


De oplossing voor het CO2 gebruik en privacy bij delen van foto's (of video's): Zet je foto's in een online album en deel de toegang tot dat album. Zo hoef je dus nooit meer foto's te versturen en worden jouw foto's niet meer talloze keren gedupliceerd.


Het internet gebruikt meer energie dan je denkt

Zo verbruik je bijvoorbeeld energie:

  • als je jouw e-mails raadpleegt

  • als je iets op het internet zoekt

  • als je jouw Facebook-status bijwerkt.

Wanneer je op het internet surft, doe je bovendien een beroep op een massa informatie die is opgeslagen op servers in datacentra. Die gebruiken heel veel energie.

Internetgebruik brengt een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee. In Europa neemt informatie- en communicatietechnologie (ICT) ongeveer 2% van de uitstoot van broeikasgassen voor haar rekening. Tegen 2020 zou dit cijfer nog met 10% toenemen tot 2,2% van de wereldwijde uitstoot.

  • Een e-mail van een megabyte (1 MB) die gedurende vijf minuten op het scherm wordt gelezen en niet wordt geprint is in totaal verantwoordelijk voor 20 g CO2. Een jaar lang twintig e-mails per dag lezen komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer ruim 1.000 km met de auto wordt afgelegd.

  • Wanneer een surfer een internetadres zoekt, kost dat 3,4 Wh, wat ongeveer 0,8 g CO2-equivalent vertegenwoordigt. Dat loopt echter op tot 10 g als de zoekopdracht via een zoekmachine wordt uitgevoerd en vijf resultaten oplevert. In de veronderstelling dat een surfer gemiddeld 2,6 keer per dag op het internet zoekt, kan worden gesteld dat daarbij 9,9 kilo CO2-equivalenten per jaar wordt uitgestoten.

  • Ook datacentra zijn grote stroomverbruikers. In 2010 namen die centra met hun miljoenen servers tussen 1,1 en 1,5% van alle stroomverbruik ter wereld voor hun rekening. En wist u dat een van de datacentra van Microsoft in de VS 48 megawatt/h per jaar verbruikt? Dat is het equivalent van het vermogen dat 40.000 huizen verbruiken.

  • Om zijn honderden miljoenen gebruikers van dienst te zijn, gebruikt Facebook ongeveer 60.000 servers die de klok rond draaien en enkele duizenden servers om gegevens op te slaan. Om die hele installatie te laten werken, is een vermogen van 18 megawatt (MW) nodig, wat neerkomt op een verbruik van minstens 200.000.000 kWh per jaar. Dat is de energie die iets meer dan 70.000 gezinnen in een jaar zouden verbruiken! De datacentra van Facebook stoten 120.000 ton CO2 per jaar uit, wat overeenkomt met iets meer dan 10 miljoen ritten van 75 km in een gemiddelde auto die 150 g CO2/km uitstoot.


Stukje uit een bijdragen van Two Sides*:


De CO2-voetafdruk van e-mail (is vrij groot!)

Maar moeten we ons zorgen maken over de CO2-voetafdruk van een paar e-mails? Nou ja, het zijn er niet een paar! Volgens het 2015 rapport over e-mailstatistieken van The Radicati Group, een marktonderzoeksbureau voor technologie, wordt het aantal wereldwijd verzonden e-mails per dag op 205 miljard geschat. Verwacht wordt dat dit cijfer met een gemiddeld jaarlijks percentage van 3% zal groeien en tegen het einde van 2019 ongeveer 246 miljard zal bereiken. Dit betekent dat bijna 2,4 miljoen e-mails per seconde worden verzonden en dat jaarlijks 74 triljoen e-mails worden verzonden.


Ervan uitgaande dat alle e-mails de laagste schatting (0,3 g CO2 elk) uitstoten, zou de totale wereldwijde CO2 die wordt gegenereerd door e-mails 22 miljoen ton CO2 per jaar zijn. Dit komt overeen met de hoeveelheid broeikasgassen die door bijna 5 miljoen auto's wordt geproduceerd. Als alle e-mails de hoogste schatting geven (50 g CO2 per e-mail), zou er jaarlijks ongeveer 4 miljard metrische ton CO2 worden gegenereerd door e-mails die over de hele wereld worden verzonden. Dit komt overeen met de CO2-uitstoot die jaarlijks door 890 miljoen auto's wordt uitgestoten. Het antwoord ligt ongetwijfeld ergens tussenin.


Enkele tips om energie te besparen en de CO2-uitstoot terug te dringen:

  • Print e-mails alleen uit als het echt nodig is en doe dat dan dubbelzijdig.

  • Optimaliseer de grootte van documenten om bestanden minder zwaar te maken.

  • Stuur een link door i.p.v. een bijlage en comprimeer grote bestanden.

  • Tik het adres van een website rechtstreeks in als u het kent i.p.v. een zoekmachine in te schakelen.

  • Raadpleeg minder pagina’s door precieze zoekwoorden te gebruiken.

  • Maak gebruik van bladwijzers.


Google, een milieu bewust bedrijf*

Van hun website*:


Google blijft zich inzetten voor CO2-neutraliteit en compenseert 100% van de eigen wereldwijde energieconsumptie in 2017 met de inkoop van hernieuwbare energie. Dit is inclusief het verbruik van datacenters en Google Cloud. Dus als u kiest voor Google Cloud Platform om uw rekenwerk uit te voeren, uw gegevens op te slaan en uw apps te ontwikkelen, compenseren we uw gebruik met de inkoop van schone energie, waardoor u uw impact op het milieu verkleint.



Voor mij is dit één van de redenen waarom ik zoveel mogelijk Google toepassingen gebruik. Wil je meer weten over Google en Milieu? Onderaan deze bijdrage vind je de link de website.


Wat doe ik dus met mijn foto's?

Die stuur ik zelden of nooit via een social app of email. Liever deel ik die via een link en bepaal ik zelf de rechten die de kijkers krijgen;

  • een Google album in Google Foto's;

    • dan kan ik er voor kiezen of anderen foto's in dat album mogen toevoegen (Leuk als je met anderen een tripje hebt gemaakt en de foto's van elk lid wilt samenbrengen)

    • kan ik er voor kiezen de geografische info te delen of niet (ivm privacy)

  • Een Google Drive album;

    • dan kan ik er voor kiezen of kijkers wel/niet de foto mogen downloaden, kopieren of afdrukken.

Probeer het zelf eens! Het kost jou in het begin misschien iets meer moeite maar je voorkomt irritatie bij ontvangers, onoverzichtelijke verspreiding van jouw beeldmateriaal en je wordt een stukje groener!!


Bronnen:

https://www.energids.be

https://twosidesna.org/about

https://cloud.google.com/environment/


Enkele getallen van vandaag, 9 mei 2019

  • 121.187.024.490 e-mailberichten verzonden. (Bijna 3 miljoen per seconde!)

  • Per seconde worden er 8.484 Tweets verzonden.

  • Per seconde worden er 78.681 YouTube video's bekeken.

  • Per seconde vindt er 72.235 Gigabyte dataverkeer plaats.

  • Per dag worden er meer dan 300 miljoen foto's geplaatst op Facebook.

  • Meer dan 2 miljoen ton CO2 emissie van het Internet, per dag!

Dit zijn slechts enkele cijfers uit de statistieken van het internet. Wil jij zelf zien hoe de vlag er vandaag bij staat: https://www.internetlivestats.com/. Nog meer verrassende cijfers vind je hier.


Alle ICT apparaten en het gebruik daarvan, al dan niet aan het internet gekoppeld verbruikten in 2018 volgens www.energuide.be 6 tot 10% van de wereldwijde elektriciteits consumptie oftewel 4% van onze wereldwijde CO2 emissie. En dit getal neemt 5 tot 7% per jaar toe!


Enkele, misschien verrassende, gegevens


Een 1-mb e-mailtje stoot gedurende zijn levenscyclus 20 gram CO2 uit. Dit is het equivalent van de uitstoot welke een ouderwetse 60W lamp genereert na 25 minuten branden.


Als je 20 e-mailtjes per dag verzendt en je doet dit een heel jaar, dan veroorzaakt dat de zelfde hoeveelheid CO2 als een auto die 1000km aflegt.


Een simpel internet kastje zoals bij jou thuis consumeert 10,000 watt (10 kW). Een groot datacenter consumeert zo'n 100 miljoen watt (100MW). Bovendien geeft de apparatuur in een datacenter zoveel warmte af dat deze weer gekoeld moet worden met airconditioning.


Een zoekopdracht op internet verbruikt 3.4 Wh (0.8 g CO2 equivalent). Maar dit getal groeit naar 10 g zodra de eerste vijf resultaten worden gevonden. Als je gemiddeld 2,6 zoekopdrachten per dag ingeeft kan dit geëxtrapoleerd naar een uitstoot van 9,9 kg CO2 per jaar.


Het internet gebruik van een gemiddelde gebruiker vraagt ongeveer 365 kWh elektriciteit en 2.900 liter water. Dit komt overeen met de hoeveelheid CO2 dat wordt uitgestoten wanneer je met de auto 1.400 km aflegt.



De datacenters in de USA hebben zo'n 100 miljoen drives in gebruik die samen 350 miljoen terabytes aan data opslaan. (Van jarenoude e-mailtjes tot leuke katten-filmpjes en alles wat daar tussen zit).


Deze datacenters (in dit voorbeeld dus alleen nog maar in de USA) gebruiken ongeveer 70 miljard kilowattuur. Dit is 1,8% van de totale elektriciteitsbehoefte van Amerika. Bij een gemiddelde prijs van 10 cent per Kwh praten we hier dus over een bedrag van 7 miljard dollar.

  • 1 kwh is voldoende om jouw mobiele telefoon een heel jaar op te laden.

  • Voor 70 miljard kwh zijn er 8 grote kernreactors nodig om dit op te wekken.

  • Om 70 miljard kwh op te wekken zijn er 2x zoveel zonnepanelen nodig dan er nu in heel Amerika staan.

Een gemiddelde Amerikaan gebruikt ongeveer 200kwh per jaar voor zijn/haar internet gebruik. Dit internet-gebruik is verantwoordelijk voor 300 pond CO2 uitstoot per jaar.


Hoeveel zou het bij jou zijn?.....