Mastodon

Heeft Mastodon een kans?

Mastodon is een platform dat het mogelijk maakt om op het internet in contact te komen met anderen en berichten uit te wisselen. Een sociaal media platform dus, ook al noemen zij zichzelf niet zo. De vraag is; heeft Mastodon een kans?

Om dit te onderzoeken leg ik dit medium naast de meetlat van de kroeg. (zie elders op deze pagina).

Technologisch

In technologisch opzicht heeft Mastodon een kans. Het staat namelijk iedereen vrij om een eigen server (de digitale evenknie van de kroeg) op Mastodon aan te sluiten. De structuur van het platform is namelijk van dien aard dat er niet 1 platform bestaat (zoals Facebook of Twitter) maar het platform bestaat uit meerdere servers die allen een andere eigenaar (de kroegbaas) kunnen hebben. Elke eigenaar staat het vrij om zijn eigen regels te stellen voor zijn server, gelijk aan de kroegbaas in de reële wereld. Het is voor de bezoeker wel even wennen dat wanneer hij in een kroeg zit, tegelijkertijd contact kan maken of onderhouden met bezoekers van een andere kroeg...

Hoe leuk zou het zijn als je de servers van Mastodon zou kunnen vinden op Google Maps? Dat je naar servers bij jou in de buurt kunt zoeken, een korte beschrijving kunt lezen en de beoordelingen van andere bezoekers kunt lezen?

Algoritme

Mastodon gaat er prat op dat er geen algoritme wordt toegepast. Dit betekent dat de bezoeker bij binnenkomst niet door de kroegbaas wordt voorgesteld aan bepaalde medebezoekers of wordt verteld bij een bepaald tafeltje aan te schuiven omdat daar over iets wordt gesproken dat hem wellicht zou kunnen interesseren. In de reële wereld zou ons dat heel vreemd over komen. Op platformen als Facebook of Twitter is dit een normale gang van zaken. Of dit een voordeel of een nadeel is ligt denk ik aan de omvang van de kroeg. Stel je gaat een kroeg binnen met 3 miljoen aanwezigen, dan lijkt het me prettig als bij mijn binnenkomst de kroegbaas even vraagt of ik het prettig vind om aan te schuiven bij een tafeltje met Nederlanders of andere mogelijke overeenkomsten of interesses. Persoonlijk hou ik niet van massale opeenhopingen van mensen en mijd ik liever deze plekken. Ik heb ook geen behoefte aan goedkeuring van al die mensen. Maar stel dat ik toch zo'n kroeg zou binnenstappen, dan zie ik daar toch wel voordelen in.

Kortom, het ontbreken van algoritme zorgt er dus voor dat de bezoeker zelf actiever zal moeten zijn om contacten te leggen en te onderhouden. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van sociale vaardigheden, dus daar is ook wat voor te zeggen. ;-)

De kroeg als meetlat

In de reëele wereld kan iedereen een kroeg beginnen. Met zaken als locatie, inrichting, beleving, personeel en assortiment geboden voedsel en drank probeert de kroegeigenaar een bepaalde doelgroep te bereiken.

Een bezoeker staat het vrij om binnen te treden. Ook is de bezoeker vrij om wel/niet contact te leggen met andere kroegbezoekers.

Stel dat de kroeg vol hangt met TV-schermen waarop voetbal te zien is en de bezoeker niet van voetbal houdt, zal deze de kroeg verlaten en op zoek gaan naar een andere kroeg. Drinkt de bezoeker, wellicht om religieuze redenen, geen alcohol, kan de bezoeker op zoek gaan naar een theehuis of andere gelegenheid waar hij zich prettig voelt.

De kroegbaas staat het vrij om zijn verdienmodel in te richten naar eigen inzicht. Zo veel mogelijk drank verkopen, gokkasten neerzetten, maaltijden verzorgen, kroegspelletjes organiseren, karaoke aanbieden, etc. Belangrijk hierbij is ten alle tijden dat het de bezoeker vrij staat om te blijven of te vertrekken.

Kenmerken voor een bezoek aan een kroeg:

  • Bij binnenkomst weet je als bezoeker niet waarover alle gesprekken gaan tussen andere bezoekers

  • Er is geen scheidsrechter aanwezig die oplet wat je zegt en hoe je het zegt

  • Contact leggen met anderen mag, maar is niet verplicht. Wil je uitsluitend met jouw gezelschap contact onderhouden dan mag dat

  • Jouw gesprekken worden niet afgeluisterd door handhaving of politiek getinte organisaties die zich ongevraagd inmengen in jouw gesprekken

  • Ook luisteren geen instanties met commerciële doeleinden mee om ongevraagd reclame te maken.

Sociaal

Hoe staat het met de slagingskans als sociaal netwerk?

Hoewel het technisch dus redelijk goed in elkaar zit kun je je afvragen of dit platform voldoende slagingskans heeft als sociale ontmoetingsplaats. Whattsapp en Google Meet groepen zijn populair omdat deze groepen door gebruikers zelf worden samengesteld. Mensen verkeren nu eenmaal graag tussen gelijkgestemden of mensen waarmee ze een band hebben.

Vermaak (entertainment) is vaak een belangrijk onderdeel van sociaal samenzijn. Een opera of toneelvoorstelling, samen luisteren naar een standup-comedian of luisteren naar livemuziek complementeert het sociaal samenzijn.

Het ontbreekt ook op dit platform aan bovengenoemde factor. De kroegbaas rest niet veel meer dan een bijdrage vragen voor het bezoek aan de kroeg. En dat is voor velen niet genoeg.

Om écht interessante kroegen op Mastodon te maken ligt de drempel te hoog. Een kroegbaas moet een domein registreren en een provider aanstellen om zijn digitale Mastodon kroeg op te gaan servicen. Dit brengt maandelijks kosten met zich mee die hij niet snel zal kunnen terugverdienen. Er zal dus niet zo snel een schaakcafé of sportcafé gericht op Den Haag ontstaan als Mastodon server.

Hoe leuk zou het zijn om een digitale kroeg te bezoeken waar live muziek valt te beleven, spelletjes gedaan kunnen worden of een lezing of cabaret wordt aangeboden? Direct online betalen zou dan toegang kunnen verschaffen tot dat deel van de kroeg.

Ja, het is zeker prettig dat er geen reclame is op Mastodon. Ook prettig dat jouw profiel niet wordt opgebouwd en verhandeld. Maar dit alles legt wel een zware wissel op de kroegbaas die niet de ganse wereld maar een zeer beperkt deel een ruimte wil bieden waarin mensen graag samenkomen.

Ik heb sterk de indruk dat dit platform technologisch goed in elkaar zit maar dat er nog altijd geen heilige graal is ontdekt om ook sociaal tot een succes te geraken.

Wil je het platform zelf proberen, ga dan naar https://joinmastodon.org/nl-NL

Twitter dit artikel

Vragen of opmerkingen?