Hou het internet in de gaten

Automatisch via Google Meldingen

Google Alerts (Meldingen) is een gratis service die jou op de hoogte stelt telkens wanneer Google een nieuwe pagina vindt die een door jou opgegeven zoekwoord of zin bevat.

Wil jij ook automatisch meldingen ontvangen elke keer als jouw naam, bedrijf, je wijk of buurt of jouw belangrijke onderwerpen ergens op het web worden vermeld?

Met Meldingen kun je precies dát doen en het kost maar een paar minuten om deze gratis service te gebruiken.

Google Meldingen is een fantastisch hulpmiddel dat voor jou 24 uur per dag, 7 dagen in de week het internet voor je in de gaten houdt en jou de resultaten in jouw e-mail aflevert. Je hebt een Google account nodig om je aan te melden bij Google Alerts. Als je die nog niet hebt ga je eerst naar google.com om er een aan te maken.

Enkele voorbeelden voor het gebruik

1. Volg de vermeldingen van belangrijke namen

Misschien wil je bijhouden wie er online over jou, je baas of iemand anders praat. Stel waarschuwingen in voor de namen die je wilt bijhouden en je zit er bovenop. Dit is een geweldige manier om op de hoogte te blijven van je reputatie. Probeer het eerst maar eens uit met jouw eigen naam (zie Zoeksymbolen hieronder voor belangrijke operators).

2. Volg het merk van jouw bedrijf

Meldingen stellen je op de hoogte wanneer mensen online over jouw bedrijf praten, of ze nu positieve of negatieve dingen zeggen.

3. Volg je concurrenten

Natuurlijk moet je weten wat mensen over jou en jouw bedrijf zeggen - maar het is net zo belangrijk om nieuwe ontwikkelingen te volgen waarbij jouw naaste concurrenten betrokken zijn.

4. Volg jouw interesse

Stel je hebt een nieuwe telefoon gekocht of je bent geïnteresseerd in een bepaalde kunstschilder, museum, sport(man of vrouw), of aanbiedingen. Als je het kunt bedenken, kun je er op zoeken!

Hoe werkt het?

Ga naar https://www.google.nl/alerts en tik in 'Een melding maken over . . .' een zoekwoord in. Zie Zoeksymbolen hieronder.

Je ziet dan meteen resultaten op de pagina verschijnen. Aan de hand van deze resultaten kun je beoordelen of dit is wat je zocht.

Vervolgens stel je in hoe vaak je een e-mailbericht wil ontvangen. Op jouw eigen naam en 'onmiddellijk' wellicht interessant. Vaak is 1x per week voldoende om niet té veel berichten te ontvangen.

Tip: Stel in je Gmail een filter in op en afzender van Google Alerts (googlealerts-noreply@google.com), verwijder de List en ken deze een label toe: 'Zoekresultaten'. Dan heb je alle meldingen in je e-mail bij elkaar.

Experimenteer met de overige instellingen voor het beste resultaat.

Verzenden naar RSS heeft helaas geen zin meer omdat Google geen RSS meer ondersteunt. Selecteer dus jouw e-mailadres, dan ontvang je de resultaten volgens de aangegeven frequentie.

Operators - Zoeksymbolen

Combinatie van woorden

Gebruik dubbele aanhalingstekens voor zoektermen met meerdere woorden als je wil dat jouw resultaten alleen die exacte zin bevatten.

Meer zoeksymbolen

Je kunt ook andere veelgebruikte zoeksymbolen gebruiken om jouw zoekopdracht te verfijnen. Plaats bijvoorbeeld de operator '+' voor een bepaald woord om aan te geven dat dat woord moet worden opgenomen in de resultaten. Zie deze help-pagina van Google voor meer zoeksymbolen.

Maak meerdere meldingen om verschillende varianten van veelvoorkomende zoektermen te behandelen. Je kunt maximaal 1000 meldingen maken voor elk e-mailadres, dus wees grondig.

Tot slot

De help-pagina van Google voor Meldingen: https://support.google.com/websearch/answer/4815696?hl=nl

Wil je eenmalig uitgebreid zoeken op internet, gebruik dan deze link: https://www.google.com/advanced_search

Zoek je naar foto's? Gebruik dan deze pagina: https://www.google.nl/imghp?hl=nl


Twitter dit artikel

Vragen of opmerkingen?