Harde Schijven
Een rommeltje?
Harde Schijven, een rommeltje?
Eind 2020 heb ik al mijn harde schijven nader bekeken. Door de jaren heen heb ik van alles aangesloten; Airport, Nas, externe hard disk, etc. en naast opslag van gegevens thuis maak ik ook dankbaar gebruik van Google Drive. Ik gebruik een iMac, een Macbook en een Chromebook en soms werk ik met klanten die een Windows computer gebruiken. Dus ook de vraag van comptabiliteit dringt zich op; hoe moet een schijf geformatteerd zijn om te kunnen gebruiken?
Wat de levensduur van een harde schijf is valt moeilijk te zeggen. Op het internet zijn uiteenlopende verhalen te vinden over de levensduur van een harde schijf. Ik heb totaal 10 schijven (inclusief die in mijn iMac en MacBook) die tussen de 2 en 12 jaar oud zijn. Het is niet zozeer de levensduur waar ik me zorgen om maak dan wel de snelheid.
Mijn strategie bestaat er dan ook uit om de snelste schijven in te zetten voor dagelijks gebruik en voor archivering en backup de wat oudere en langzamere schijven te gebruiken. Door kleinere schijven (kleiner dan 1 TB) in de toekomst te vervangen door grotere faseer ik de kleinere uit en hoop ik uiteindelijk met 2 schijven toe te kunnen; een werk schijf en een voor backup.
Toen ik jaren geleden een apparaat om TV programma's op te nemen wegdeed heb ik eerst de harde schijf (4) er uit gehaald: Een 500GB Hitachi schijf uit 2008. Deze staat nu nog voor bepaalde backups, die ik sporadisch nodig heb, naast mijn iMac op mijn bureau 😀
Al die apparaten thuis gebruiken stroom en ik was zo langzamerhand het overzicht kwijt wat ik nu eigenlijk waar opsloeg. Dus het werd tijd voor een inventarisatie.
Inventarisatie
Ik heb in een spreadsheet alle schijven opgenomen en genoteerd:
Schijf: Naam, fabrikant, Format, Indeling, Capaciteit, In gebruik sinds, leeftijd.
Zo kwam ik er achter dat ik zelfs nog een MS-DOS geformatteerde schijf had liggen!
Formats, indelingen en opslag
Omdat ik sinds kort ook een Chromebook gebruik en mijn iMac aan vervanging toe is (ik wacht op het nieuwe model) was het goed om even stil te staan bij de verschillende formaten. Ook hier is op internet veel informatie te vinden.
Ik heb gekeken naar de volgende formaten: APFS, HFS+, FAT, ExFAT, NTFS. En ja, er zijn allerlei indelingen: Case-Sensitive, Encrypted, compressed, etc. maar die laat ik allemaal buiten beschouwing. Voor huis-tuin-en-keuken gebruik lijkt me het niet verstandig om ingewikkelde indelingen te kiezen.
Hoewel ik even met NTFS heb geëxperimenteerd heb ik dit weer teruggedraaid. Ik zal niet snel een Windows apparaat aanschaffen en om NTFS goed te kunnen gebruiken op mijn Apple apparatuur zou ik voor een programmaatje moeten betalen..... en daar heb ik dus geen zin in. (Overigens kan mijn Chromebook wél NTFS lezen en schrijven).
Wat heb ik gedaan?
Handzame schijf voor alle systemen
Ik heb er voor gekozen om mijn Samsung Portable SSD T5 (500GB) in het ExFAT formaat (indeling GUID) te formateren zodat ik deze op alle systemen (Chromebook, Windows en Mac) kan gebruiken. Dit is een handig, snel, schijfje dat ik zowel thuis als onderweg gebruik en ik dus op alle apparatuur kan aansluiten.
Stroom, ruimte en snoertjesgedoe uitsparen
Mijn Airport TimeCapsule stond nog steeds op mijn bureau (stroom te consumeren) die ik gebruikte voor TimeMachine (backup iMac). Omdat daar een 2TB schijf in zit waren daar ook andere zaken op beland. Deze andere zaken heb ik verhuist naar een externe disk en ik heb een 500GB externe disk (zelfde omvang als de disk in mijn iMac) aan mijn iMac gehangen en ingesteld als doelschijf voor mijn TimeMachine backups. Om dit te kunnen doen moest ik natuurlijk die externe schijf wel even opnieuw formatteren in Mac OS Uitgebreid (Journaled) indeling GUID, (HFS+) anders werkt dat niet. Vervolgens kon ik mijn Airport Timecapsule buiten gebruik stellen. De externe schijf heeft geen aparte voeding, dus dat scheelt weer in stroomgebruik.
Foto's en films
Dit vond ik altijd een lastige. Ik beheer en publiceer (op een besloten Google Sites website) de familie foto-albums. Voor opdrachtgevers scan en restaureer ik foto's. Ook gebruik ik bij het maken van websites veel foto's die ik eerst moet bewerken. Ik schat dat ik totaal zo'n 90.000 foto's op mijn schijven verspreid heb staan.
Foto's dienen ervoor om bekeken te worden. Om deze te kunnen bekijken zul je ze dus moeten publiceren. Ik doe dit veelal via websites die ik met Google Sites maak en voor publicatie doeleinden is de gratis 'hoge resolutie' opslag in Google Foto's ruim voldoende qua resolutie om via het internet op beeldschermen van allerlei formaten af te beelden. Echter, ik wil de foto's ook in originele resolutie bewaren en ook de verschillende versies en photoshop bestanden. Omdat ik voorzie dat ik mijn fotobewerking op een iMac zal blijven doen heb ik een 4TB externe schijf geformatteerd in Mac OS Uitgebreid (Journaled) met indeling GUID. Deze schijf is voorlopig ruim voldoende. En hoewel ik, als ik deze schijf aansluit op mijn Chromebook, niet naar die schijf kan schrijven, kan ik wel lezen van die schijf. Ik denk echter dat ik dit niet vaak nodig zal hebben. Nogmaals, voor mij is deze externe schijf in eerste instantie dus voor opslag van foto's en films in originele resolutie, plus de bewerkte photoshop bestanden met verschillende lagen en heb ik van alle bestanden in een 'hoge resolutie' kopie in Google foto's opgeslagen om direct vanuit Google foto's te publiceren. Wellicht heb ik op een nieuwe iMac voldoende ruimte op de interne schijf zodat ik mijn externe schijf kan gaan gebruiken als backup voor foto's en films.
Wat heb ik verder nog op die schijven staan?
Samengevat eigenlijk gewoon: ouwe meuk! Zaken die ik de laatste 30 jaar elke keer maar weer heb opgeslagen omdat ik het niet durfde weg te gooien.
De laatste 10 jaar maak ik intensief gebruik van Google Drive en werk ik (behalve foto en filmbewerking) vooral in de cloud. Toch gooi ik die ouwe meuk niet zomaar even ongezien weg. Ik heb al die zaken nu overgebracht naar mijn iMac en me voorgenomen vóórdat ik een nieuwe iMac koop door al die mappen te gaan en die ouwe meuk te bekijken, een nieuw leven te schenken of weg te gooien. Ik ben bang dat ik daar nog wel even mee bezig ben.
Één probleem
Ik ben één probleem tegengekomen. Ik heb een Seagate Backup Portable Drive van 2TB die ik niet meer geactiveerd krijg en dus niet meer kan formateren. Van alles geprobeerd. Heb me suf gezocht op internet wat ik daarmee kan doen maar niets gevonden. Heb jij een idee?
Twitter dit artikel
Vragen of opmerkingen?