Slim zoeken
Of je nu zoekt op Google Search of een opdracht geeft in een AI-chatrobot, de wijze waarop je je vraag formuleert is bepalend voor het antwoord dat je krijgt. Dit artikel gaat over de mogelijkheden om jouw vraag te precisieren in Google Search.
Operatoren
In de wiskunde, logica of rekenkunde is de betekenis van een operator die van bewerking op een of meer operanden. In de uitdrukking '2 maal 3' bijvoorbeeld is de operator de vermenigvuldiging, hier uitgedrukt door de tekenreeks 'maal'. De operanden zijn hier de getallen 2 en 3.
In het zoekveld van Google zoeken kun je ook gebruik maken van operatoren zodat de antwoorden gerichter op jouw vraag verschijnen.
Hoe gebruik ik operatoren in Google Zoeken?
Voorbeeld
Stel je bent geïnteresseerd in het social media platform Mastodon en je wilt weten wat ik er van vind. Gebruik dan achter het woord 'Mastodon' de operator 'site:' direct gevolgd (geen spatie) door mijn website.
Google doorzoekt nu uitsluitend mijn website en geeft je de link waar je mijn blogartikel over Mastodon kunt vinden.
Handig dus als je uitsluitend op een bepaalde site wil zoeken. Zoek je een artikel op de New York Times, bijvoorbeeld over 'Nepo' dan vul je dus in nepo site:nytimes.com en vind je uitsluitend de artikelen die daar over gaan.
Geavanceerd zoeken
Voordat ik hieronder een aantal operatoren toelicht die je direct in het zoekveld kunt gebruiken wijs ik je op twee pagina's waarmee je geavanceerd kunt zoeken.
'Advanced Search' van Google
Op deze pagina kun jouw zoektocht beginnen en helpt Google je als je de operatoren niet weet. Ga naar https://www.google.com/advanced_search en vul de velden in. Google hanteert dan de nodige operatoren in jouw verzoek. Deze pagina kun je ook vinden door op de zoekpagina rechtsboven op het radartje ⚙︎ te klikken. Er verschijnt dan een submenu waarin halverwege de link naar de pagina geavanceerd zoeken staat.
Zoeken op afbeeldingen
Zoek je uitsluitend naar afbeeldingen dan is deze pagina er handig: https://www.google.com/advanced_image_search. Op deze pagina kun je door het invullen van de velden jouw zoektocht nauwkeuriger definiëren waardoor de resultaten beter aansluiten bij jouw vraag.
Zoek Operatoren
Onderstaande operatoren zijn direct in Google Search te gebruiken.
Exact - meerdere woorden
Wil je exact op meerdere woorden zoeken dan zet je ze meteen tussen dubbele aanhalingstekens. Bijvoorbeeld "vrolijke muziek instrumentaal". Je zult in de zoekresultaten zien dat exact deze drie woorden in gevraagde volgorde voorkomen.
Woorden uitsluiten
Volgend op de vorige kun je ook woorden uitsluiten. Bijvoorbeeld: "vrolijke muziek" -instrumentaal, zoekt op vrolijke muziek maar sluit het woord instrumentaal uit.
Zoeken binnen een bepaald bereik
Verdraaid handig als je bijvoorbeeld aan het zoeken bent naar een telefoon tussen de 200 en 300 euro. Je voegt dan twee puntjes tussen de bedragen in. Zoek op: telefoon €200..€300
Het resultaat is verrassend goed. Zo blijf je in je zoektocht mooi binnen je budget!
Zoeken op een bepaald domein
In het voorbeeld hierboven had ik al aangegeven hoe je op een bepaald domein zoekt. Bijvoorbeeld door achter jouw zoekwoord site:nu.nl of bijvoorbeeld site:youtube.com in te geven. Dit geldt ook voor een zogenaamd Top Level Domain oftewel datgeen dat achter de punt staat. Je kunt dus ook alleen op .org of .nl of .eu zoeken. De zoekopdracht: verkiezingen site:.eu levert dus uitsluitend resultaten op die op .eu websites staan.
Zoek op sociale media
Voeg achter jouw zoekwoord @twitter toe en er verschijnen resultaten van Twitter. Je kunt ook op een hashtag # zoeken. Bijvoorbeeld #markrutte. De resultaten verschijnen dan wel van verschillende bronnen zoals Twitter, TikTok, YouTube, maar ook van andere websites. Het is dus niet helemaal duidelijk hoe dit de resultaten stuurt. Een kwestie van experimenteren dus.
Dit OF dat
Heb je twee zoekwoorden en je wilt in alle breedte hierop zoeken dan vul je beide woorden in met daartussen OR. Bijvoorbeeld zonnepanelen OR besparen levert allereerst resultaten over zonnepanelen op maar ook links naar websites met informatie over besparen.
Dit EN dat
Je vermoedde het al. Behalve OR kun je ook AND gebruiken als je op beide woorden wil zoeken. Let op! "zonnepanelen besparing" levert dus andere resultaten op dan: zonnepanelen AND besparing. De eerste zoekterm zoekt naar pagina's waar exact de woordcombinatie is gepubliceerd terwijl de tweede zoekopdracht zoekt naar gepubliceerde pagina's waarop beide woorden voorkomen.
Definieer
Dit is een hele aparte. Er wordt gezocht naar definities. Typ maar eens in: define:geluk . Je krijgt altijd een kaartje rechts met een definitie en in de resultaten zie je nog meer definities.
Getallen omzetten
Typ 'in' tussen eenheden. Bijvoorbeeld: 20 inch in cm. Google geeft meteen het aantal centimeters weer. Werkt voor heel veel eenheden en maten. Probeer maar.
Zoeken op bestandsformaat
Uitermate handig als je een bepaald bestandsformaat zoekt. Stel je hebt een Medion robot stofzuiger en je zoekt een handleiding in pdf formaat om te downloaden. Typ het typenummer in gevolgd door filetype:pdf (Dus bijvoorbeeld: MD19601 filetype:pdf) é voila! De handleiding is zo snel gevonden. Achter filetype: kun je allerlei bestandsformaten zoals PDF, DOCX, TXT, PPT, etc. invullen.
Leuk om te weten
De operatoren hierboven zijn mij erg nuttig gebleken en besparen een hoop tijd. Er zijn nog meer operatoren mogelijk. Of deze echt heel nuttig zijn of gewoon leuk om te weten, moet je zelf maar bepalen.
weather:sicilie geeft meteen resultaten over het weer in Sicilië.
stocks:asml geeft meteen inormatie over het aandeel ASML
map:istanboel geeft meteen kaartresultaten van Istanboel
movie:anna geeft resultaten over de film Anna (Goeie film trouwens!)
source:telegraaf achter zoekwoord geeft resultaten met De Telegraaf als bron. Dit is dus niet hetzelfde als zoeken op het domein van de telegraaf. Maar dat heb je vast al begrepen 🤓.
Heb jij nog tips of leuke andere zoekopdrachten ontdekt? Laat het me weten op Google Chat.
Twitter dit artikel
Vragen of opmerkingen?